Köp Skivstänger på nätet

Skivstången är ett av de mest klassiska träningsredskapen och är ett måste i alla gym. Med en skivstång kan man träna hela kroppen. Skivstänger finns i en mängd olika utföranden där internationella stänger, skolstänger och curlstången är de vanligast förekommande.


Träna med skivstång

Vad är en skivstång?

En skivstång är en metallstång som i de allra flesta fall kan laddas med viktskivor. Det finns dock undantag där stången levereras i en förbestämd specifik vikt som inte kan justeras.

Skivstången finns som tidigare nämnts i flera olika utföranden där den internationella stången, curlstången och skolstången hör till de vanligaste.

Internationell skivstång

Internationella skivstänger används vid tävlingar i tyngdlyftning och styrkelyft. De är 2,2 meter långa och väger 20 kg. Viktskivorna som passar den internationella skivstången har en håldiameter på 50 mm.

Skolstång

En skolstång väger 10 kg och används mer i amatörsammanhang. Viktskivorna till en skolstång har i regel 25 mm i håldiameter.

Curlstång

Curlstången kallas även för EZ-stång och väger 12,5 kg. Stången använd i första hand för armträning och är böjd för att man ska få en mer ergonomisk vinkel på handlederna.

The Big 4

Knäböj, marklyft, bänkpress och militärpress är alla klassiska och förmodligen de bästa övningarna du kan utföra för att få en stark och vältränad kropp. Övningarna utförs med skivstång och brukar kollektivt kallas för The Big 4. Korrekt utförda, med rätt intensitet, ger övningarna dig styrka, muskelmassa, ökad fettförbränning och starkare core-muskulatur. Övningarna i The Big 4 är sammansatta och naturligt funktionella vilket innebär att de hjälper oerhört under verkliga rörelsemönster och aktiviteter.

Inte bara för styrka

Skivstången är inte bara för att träna upp ren styrka. Det finns lättare stänger som man med fördel kan använda för att köra övningarna med lättare vikter och fler repetitioner för att förbättra muskelns uthållighet och din allmänna kondition.

Hemmaträning med skivstång

Strävar du efter att få ett någorlunda komplett hemmagym, så är en skivstång med utbytbara vikter definitivt ett av träningsredskapen som måste finnas med. En skivstång kan införskaffas för relativt små pengar. Du kan dessutom träna hela kroppen med den. En skivstång tar relativt liten plats – du kan rulla den under sängen eller ställa undan den när den inte används.

Färdiga träningsprogram för skivstång på nätet

Även om du saknar rutin och erfarenhet med skivstångsträning är det enkelt att komma i gång. Förslag på övningar och kompletta träningsprogram är lätt att hitta både på google och på youtube. Är du nybörjare bör du kolla på instruktionerna noga och börja med lätta vikter så att du lär dig att utföra övningarna korrekt innan du lassar på massa vikter.