Köp Boxningshandskar på nätet

Här finns handskar för dig som utövar boxning och kampsport samt för dig som motionstränar boxercise.


Boxningshandskar för träning och tävling

Olika typer av handskar

Boxningshandskar och kampsportshandskar finns i en rad olika modeller och utföranden. Valet av handske beror givetvis vilken sport eller träningsform man utövar – men även inom de olika disciplinerna finns det olika modeller för olika ändamål. Här följer en kortfattad beskrivning av handskarna som används inom våra vanligaste kampsporter.

Boxning, Thai- och Kickboxning

Handskarna som används inom dessa sporter påminner mycket om varandra. Handskarna täcker hela handen och har en vadderad utsida. Skillnaden ligger i hur vadderingen är fördelad. Inom boxningen har man en tjockare vaddering runt knogpartiet. Thai- och kickboxningshandskar har en större fördelning av vadderingen då man även vill skydda handens ovansida. Det är även vanligt att dessa handskar är vadderade runt lillfingersidan och handflatan för att ge bättre skydd mot sparkar.

Karatehandskar

Ofta kallade för knogskydd. Handsken har vaddering över knogarna men saknar tumme. Handsken har en mer eller mindre öppen handflata. Karatehandsken stängs vanligtvis med ett kardborreband runt handleden. Vadderingen är generellt mycket mjukare på karatehandskar än på boxningshandskar.

Tae Kwon Do-handskar

Här använder man sig av handskar som påminner om en gymhandske. Handsken har fria fingrar och en skyddande vaddering över knogarna. Handskarna är tunna och används inte så frekvent då fokus inom sporten ligger på sparkar.

MMA-handskar

Här finns det två varianter – en med tumme och en utan. Den sistnämnda används främst av proffs medan den med tumme är mer en amatörhandske. I övrigt så har handsken endast skydd över knogarna och handens ovansida. Inom MMA vill man ha en öppen handflata så att man enkelt ska kunna greppa sin motståndare.

Storlekar på boxningshandskar

Storleken på boxningshandskar anges vanligtvis i oz, vilket ä ett viktmått som anger hur tung handsken är. Med hjälp av den informationen får man även ett hum om hur mycket stoppning handsken har. Handskar finns i storlekarna 2 till 18 oz – det är dock modellerna mellan 8 och 16 oz som är de vanligaste.

Olika handskar för olika ändamål

Boxningshandskar i storlekarna 2-8 oz används främst av barn och ungdomar. 10 oz handskar används för säck- och mittsträning. 12 oz används också vid säck- och mittsträning. Denna storlek är även vanlig bland damer och vid lättare sparring. 14 oz handskar används vid sparring upp till 80 kg. 16 oz handskar är för tung sparring – om du slår hårt eller väger över 80 kg. De största 18 oz handskarna används av riktiga tungviktare eller om man vill ha lite extra fysträning.

Materialet i handskarna

De två vanligaste materialen i boxningshandskar är läder och konstläder. Handskar tillverkade av konstläder är billigare och passar bra om man är nybörjare eller håller på med boxning i motionsform som exempelvis boxercise. Läderhandskar är tåligare och står emot hårda slag, revor och rispor på ett mycket bättre sätt än konstläder.

Ska det vara med snöre eller kardborreband?

Det är inte ovanligt att använda både och – inte minst för tävlande utövare. Då används kardborrehandskar som är enkla att ta av och på under träning och handskarna med snörning – som sitter bättre, säkrare och tajtare – under tävling. Handskar med snörning kräver att man har hjälp av någon som får knyta handskarna så att det sitter ordentligt, det gör kardborrealternativet till ett bättre val om man tränar själv.