Axelmaskiner - Köp styrkemaskiner på nätet

Gymutrustning för optimal träning av dina axlar. Här hittar du bland annat axelpressar, axelrotation och Lateral raise-maskiner.


Gymmaskiner för optimal träning av dina axelmuskler

Din axelmuskulatur

De två lite större musklerna som man oftast talar om när det gäller axelträning är Deltoid och Trapezius.

Deltoid muskeln – även kallad deltamuskeln – är den muskel som ger axeln dess rundade form. Det är den största muskeln på axelleden och är ansvarig för att hjälpa till att lyfta armen. Deltoid muskeln består av tre delar – främre, bakre och mittersta deltoidmuskeln. Främre deltoidmuskeln är ansvarig för att lyfta armen framåt, bakre deltoidmuskeln lyfter armen bakåt och mittersta deltoidmuskeln lyfter armen uppåt. Deltoid muskeln är en av de viktigaste musklerna för att upprätthålla rätt axelstabilitet och rörelse.

Trapeziusmuskeln – i folkmun kallad trapz eller traps – är en bred, flätad muskel som sträcker sig från nacken till axelleden. Trapsen består av tre delar – övre, mellersta och nedre trapeziusmuskeln. Övre trapeziusmuskeln är ansvarig för att lyfta axelleden och mellersta trapeziusmuskeln hjälper till att dra axelleden bakåt. Nedre trapeziusmuskeln hjälper till att dra axelleden framåt och stabilisera axelleden. Trapezius muskeln är viktig för att bibehålla rätt axelstabilitet och rörelse.

Varför ska du träna axlarna?

Att träna axlar är viktigt för att upprätthålla god hållning och övergripande muskelbalans. Det är också fördelaktigt för att förbättra axelstyrka, stabilitet och rörlighet. En vältränad axelmuskulatur kan hjälpa till att minska risken för axelsmärta och axelskador. Starka axlar förbättrar även den allmänna prestandan i aktiviteter som lyfta vikter, kasta en boll och simma. Dessutom kan träning av axlarna hjälpa till att förbättra hållningen och skapa en mer estetisk tilltalande fysik.

Träningsmaskiner för axelmusklerna

De vanligaste styrketräningsmaskinerna för dina axelmuskler är olika typer av axelpressar, lateral raise-maskiner och rear deltoid-maskiner.

Axelpressar

Axlarnas motsvarighet till bänkpress kallas militärpress – och till skillnad från att pressa en stång rakt ut från kroppen över bröstet lyfter man här stången rakt upp över huvudet. Styrkemaskinerna för axelpressar gör samma sak – skillnaden mot en militärpress är dock att du inte behöver balansera en skivstång över huvudet. Här håller du i maskinens handtag när du pressar och ändrar vikten i maskinens viktmagasin.

Lateral Raise

En vanlig övning för deltamuskeln är hantellyft åt sidan. Där har du en hantel i varje hand som du sedan lyfter rakt ut från kroppen i sidled för att sedan hålla emot på vägen tillbaka… I Lateral raise maskinen kör du samma övning, men utan hantlar. Här är hantlarna utbytta mot handtag eller vadderade kuddar som ska pressas ut från kroppen i sidled …och motståndet justeras genom ändra vikten i maskinens viktmagasin.

Rear Deltoid

Rear deltoid maskiner brukar oftast vara i en kombomaskin tillsammans med maskinen för bröstövningen pec dec. Vid rear deltoid-träning ska dock armbågarna placeras på de vadderade dynorna och armarna pressar sedan bakåt för att komma åt baksidan av axlarna. Övningen påminner om omvända flyes som du utför med hantlar.