Köp Dragmaskiner på nätet

Dragmaskiner är är populära träningsmaskiner som har sin givna plats i alla välutrustade gym. Maskinerna finns i olika utföranden för träning av olika muskelgrupper.


Dragmaskiner & kabelmaskiner

Vad är en dragmaskin?

En dragmaskin, eller kabelmaskin, som den även kan kallas består av minst tre delar. Ett viktmagasin, en vajer och ett handtag. Viktmagasinet kan bestå av fasta viktblock eller vara utformat så att man kan anpassa motståndet med hjälp av fria vikter. Från viktmagasinet går en vajer som som i andra ändan ofta är utrustad med en karbinhake. I karbinhaken fäster man lämpligt handtag – vilket kan variera beroende på vilken övning man ska köra. I maskiner som latsdrag kommer vajern uppifrån och man behöver en stång för att dra ner handtaget. I maskiner ämnade för exempelvis biceps curl kommer vajern nerifrån golvet och man använder ett kortare handtag för att dra i vajern nerifrån och upp.

De vanligaste dragmaskinerna

På ett välutrustat gym finns det generellt flera olika kabelmaskiner. Latsdrag- och sittande rodd- maskinerna används av de flesta som tränar ryggmuskulaturen. Sedan brukar det även finnas en maskin där du kan träna armmusklerna. Kopplar du ett handtag eller ett rep i karbinhaken du har ovanför huvudet kan du köra triceps push downs och sätter du fast handtaget i karbinhaken nere vid fötterna kan du köra biceps curls. Den mest mångsidiga dragmaskinen du brukar stöta på på gymmet är dock cable cross-maskinen – i den kan du praktiskt taget träna hela kroppen, även om bröstmusklerna oftast står i fokus när man använder den.

Fördelar med dragmaskiner

Det finns många fördelar med att använda dragmaskiner i gymträning. En av de främsta fördelarna är att dessa maskiner hjälper till att isolera musklerna som tränas, vilket gör det lättare att fokusera på en specifik muskelgrupp. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som vill bygga muskler eller öka styrkan i en viss muskelgrupp.

En annan fördel med dessa maskiner är att de är relativt säkra och enkla och använda även för nybörjare.