Yoga & Pilates - Köp fitnessutrustning på nätet

Träning för alla – gamla, unga, tränade och otränade. Här handlar det mer om att hitta samspelet mellan kropp och själ än att ta ut sig till bristningsgränsen. Inomyoga och pilates ligger fokus på att förbättra smidighet, uthållighet, koordination och koncentration genom att i ett rimligt tempo utföra olika typer av stretch- och fitnessövningar. I denna avdelning hittar du yogamattor, yogakuddar, pilatesbollar och andra tillbehör som gör din träning både bekvämare och mer effektiv.


Yoga och Pilates – Träning för kropp och själ

Ökad styrka och flexibilitet

Om du är ute efter att förbättra din grundläggande styrka och balans har yoga och pilates utmärkta övningar för det. Många av de ställningar i yoga och övningar i pilates innefattar att du måste bära upp hela eller delar av din kroppsvikt med hjälp av olika muskler i hela kroppen.

Pilates-utövare brukar i första hand arbeta med core-styrkan – på köpet får de dock extra fördelar såsom ökad muskeltoning, övergripande styrka samt bättre kroppskontroll och flexibilitet.

Yoga bidrar i första hand till ökad flexibilitet och rörlighet, men även en till viss del ökad styrka.

Lindrar stress och ångest

Forskning från MindBody har visat att 70% av dem som utövar yoga och pilates upplever att det lindrar stress. Båda träningsmetoderna lär ut andningstekniker som kan hjälpa till att bekämpa känslor av stress och ångest.

Rehabilitering

Både yoga och pilates är skonsamma träningsformer som ökar kroppsmedvetenheten – därför är de båda vanligt förekommande vid återhämtning och rehabilitering från skador samt för att förebygga dem,

Yoga

Yoga har flera tusen år på nacken och härstammar från Indien. Här handlar det om att balansera kropp och själ genom andningsövningar, fysiska övningar och meditation. Utöver olika typer av övningar finns det även etiska förhållningssätt att leva efter om man vill leva livsstilen fullt ut.

I dag finns det en mängd olika typer av yoga – där vissa är fysiskt krävande och andra mer lugna och terapeutiska. Ashtanga yoga hör till de mer fysiskt krävande och är den vanligaste yogaformen i Sverige.

Pilates

Träningsformen Pilates är betydligt modernare än Yoga. Den skapades i början av 1900-talet av den tyske anatomen Joseph Pilates. Metoden går ut på att man ska hitta kroppens naturliga hållning och stärka kroppen inifrån och ut. Rent praktiskt innebär det att man utför övningar som stärker de djupa, stabiliserande musklerna i bålen – det vill säga mage och rygg. Pilatesövningar utgår från fem grundprinciper som handlar om andning och placering av bäckenet, bröstkorgen, skulderblad samt huvud och nacke.

Likheterna

Pilates och yoga har en hel del gemensamma egenskaper. Båda bidrar till att hitta en bättre hållning, de stretchar och stärker din kropp samt gör den mer uthållig och flexibel. Andningen är en annan gemensam nämnare – i båda träningsformerna har den en central roll för att uppnå optimala resultat vid utövandet. Som tidigare nämnts upplever många utövare av både yoga och pilates att de känner mindre stress, oro och ångest – detta tros bero på att man har ökad medveten närvaro i kropp och andning.

Skillnaderna

Den stora skillnaden är yogans spirituella inriktning och fokus på meditation. Sådant håller man generellt inte på med inom pilates. Det finns även fler olika stilar och varianter av yogautövande än vad som finns inom pilates. Detsamma gäller yogans positioner – de är betydligt fler och mer varierade än övningarna man utför inom pilates. Pilates utövas precis som yoga på en matta, men kan också utövas på träningsmaskiner i särskilda gym.