Köp gymbollar, träningsbollar och pilatesbollar på nätet

Pilatesbollar, medicinbollar och gymbollar. Här hittar du olika typer av träningsbollar som som du kan använda för styrketräning, core-träning och balansövningar.


Pilatesbollar, medicinbollar, wall balls, slam balls…

Bollar för olika typer av träning

Träningsbollar finns i flera olika varianter och utföranden för olika träningsändamål. Pilatesbollen används i första hand för balans- och coreövningar medan medicinbollen som är tyngre används för att träna upp muskler i armar, skuldror, ryggslut och mage.

Pilatesboll

Pilatesbollen är kanske den vanligaste varianten av träningsboll. Den finns på de flesta gym och träningsanläggningar och numer även i en hel del hem. Bollen används som sagt i första hand för core-övningar som stärker bålmuskulaturen och balansövningar som gör hela kroppen starkare och stabilare.

Pilatesbollen går under många namn – gymboll, yogaboll, fitnessboll och balansboll för att nämna några av dem.

Medicinboll

En medicinboll är en massiv boll som finns i olika vikter. Det är ett klassiskt träningsredskap som under lång tid hamnat lite i skymundan. Under senare tid har dock allt fler insett bollens möjligheter, speciellt vid funktionell träning.

Med en medicinboll kan man utföra en hel del olika övningar inom fitness och crossfit. Den används även inom rehabilitering. Medicinbollar är ett mycket bra redskap vid olika magövningar för att träna skuldror, armar och musklerna i ryggslutet.

Förutom vid vanlig gymträning använd bollen ofta vid rehabilitering och i idrottsmedicinskt syfte – det är därifrån bollen har fått sitt namn.

Slam ball

En slam ball är ett träningsredskap som är format som en boll. Den är vanligtvis tillverkad av tåligt gummi och fylld med sand eller järnsand för att inte studsa. Bollen finns i ett stort viktspann från 1 upp emot 100 kg.

Slam balls används flitigt vid funktionell träning och crossfit för att bland annat träna mage, armar och ben.

Vanliga övningar med en slam ball är att kasta bollen in i en vägg eller rakt ner i golvet – då bollen saknar fjädrande effekt går det åt en hel del energi att jobba med den. Andra övningar är exempelvis att kasta bollen rakt upp i luften och fånga den igen på vägen ner eller om man har en träningskompis att kasta bollen mellan varandra på olika sätt.

Wallball

En wallball är en variant av medicinboll som ofta används när man tränar crossfit. Den används i olika typer av kastövningar, men till skillnad från exempelvis slam balls ska denna boll – så som namnet antyder – endast kastas mot vägg.

En av de vanligaste övningarna är en form av squat där man kastar bollen upp mot en vägg och sedan fångar den när den är på väg ner. Genom att göra detta så tränar du bland annat dina ben, din bål och dina axlar. En wallball är i regel lättare och enklare att greppa än en slam ball.

Andra förekommande namn på en wallball är bland annat booster ball och crossball.