Köp Träningsbänkar på nätet

En bra bänk är en av de viktigaste komponenterna när du ska köra ett effektivt gympass. Träningsbänkar finns i en rad olika utföranden – allt från vanliga plana bänkar till de som är anpassade för en eller ett par specifika övningar.


Träningsbänkar – Plana, lutande och ställbara

Att tänka på när du väljer bänk

När du ska välja vilken träningsbänk du ska införskaffa bör du först och främst fundera på vilka övningar som du tänkt köra på din bänk. Räcker det med en vanlig rak bänk eller ska ryggstödet gå att justera i olika vinklar. Har du plats för flera bänkar eller är det en bänk som ska fixa allt som gäller.

En ställbar bänk där du kan justera vinkeln på ryggstödet är mest allround. Den kan användas både till plana och sneda hantelpress. Med en ställbar bänk kan du även utföra övningar som axelpress med ryggstöd, liggande rodd och liggande hantelflyes.

En rak fast bänk är något mer begränsad, men den har andra fördelar. En av dessa fördelar är att bänken generellt tål mer belastning. En annan fördel är att den raka bänken har en hel dyna till skillnad från den ställbara som är uppdelad i två – en sits och sedan själva ryggstödet.

Har du ont om plats kan det vara en idé att kika efter en hopfällbar träningsbänk. De kan du fälla ihop och ställa undan i garderoben när du är klar med ditt träningspass.

Ska bänken användas tillsammans med tunga vikter kan det vara bra att kolla upp den maximala viktbelastning som bänken klarar av.

Inhandlar du träningsbänkar till ett professionellt gym eller en offentlig träningslokal bör du inhandla minst en plan och en ställbar bänk som har en hög maxbelastning för att täcka in dina gästers olka behov.

Vanliga typer av träningsbänk

Raka bänkar
Lutande bänkar
Ställbara bänkar

Utöver dessa finns det bänkar med mer fokus på specifika muskelgrupper. Exempel på detta är bänkpressar, armbänkar, mag- och situps-bänkar och träningsbänkar för ryggträning.

Raka träningsbänkar

En rak, eller plan träningsbänk om man så önskar är en fast bänk utan större inställningsmöjligheter. En stoppad dyna med fyra ben helt enkelt. Den må verka simpel, men det är ett oumbärligt träningsredskap som gör det möjligt att köra ett stort antal övningar både med och utan vikter.

Effektiva övningar med vikter inkluderar hantelpressar och hantelflyes, stående hantelrodd, liggande triceps extensions, sittande alternerande hantelcurl samt vanlig och smal bänkpress. Utan vikter kan man bland annat köra triceps dips, armhävningar mot bänk, och benlyft.

Lutande träningsbänkar

En lutande bänk gör det möjligt att komma åt musklerna från en annan vinkel än när du tränar på en plan bänk. En bänk- eller hantelpress som utförs på en uppåtlutande bänk tränar övre delen av bröstmuskulaturen, medan pressar på en nedåtlutande bänk främst tar på den nedre delen av bröstmuskulaturen. En lutande bänk är även bra när du gör sittande övningar, där du känner att du behöver ryggstöd. Det kan exempelvis röra sig om axelpressar, lutande hantelpressar och hantelcurls med hantel.

Ställbara träningsbänkar

Med en ställbar träningsbänk kan du justera vinkeln på sittdyna och ryggstöd från helt plan upp till 90 grader beroende på modell. Med den ställbar bänk kan du göra alla övningar som både en rak och en lutande bänk klarar av. Den är med andra ord en väldigt bra allroundbänk. Man ska dock tänka på att de ofta tål mindre belastning än den plana träningsbänken.