Mittsar - Köp kampsportsutrustning på nätet

Mittsar är ett viktigt redskap för dig som vill träna upp dina slag och sparkar.


Mittsar för slag- och sparkträning

Vad är en mitts?

Den kortfattade och generella versionen är att det är en slags kudde – oftast tillverkad av läder med fyllning av skumgummi eller gel – som används för att träna sparkar och slag på inom kampsporter som boxning, karate, taekwondo, kickboxning och thaiboxning.

Små mittsar för slagträning sätts fast på händerna på en träningspartner, sedan utför man olika typer av slagövningar på dessa. Större mittsar för sparkträning håller man vanligtvis med underarmen så att man orkar stå emot hårda sparkar bättre.

Handmittsar, boxningsmittsar och slagmittsar

Detta är några av namnen som den vanliga klassiska handhållna mittsen brukar kallas.

Mittsen har en liten vadderad kudde med en form utav handske är fäst på baksidan. Din träningspartner har en mitts på varje hand och placerar dessa måltavlor framför dig i olika vinklar och positioner så att du ska ska träffa dem med olika typer av slag. Mellan slagen kan din partner också svinga tillbaka mot dig – så att du får ducka eller glida undan för att inte bli träffad.

Dagens moderna mittsar har ofta en böjd träffyta – det hjälper din träningspartner att fånga in slaget och på så vis minska risken för skador för båda parter. Det finns dock fortfarande mittsar med platt träffyta. De passar bäst när man tränar hastighet, då de inte är lika lämpade att hantera slag utförda med full kraft som den böjda varianten.

Fokusmittsar

Fokusmittsen är en variant av den vanliga boxningsmittsen. Skillnaden ligger i storleken. Fokusmittsar är mindre än vanliga mittsar och har ofta ett måltavla mitt på träffytan. Syftet är att träna upp noggrannheten och precisionen i sina slag. En fokusmitts har oftast en platt träffyta – vissa tillverkare har dock börjat göra böjda varianter.

Välj fokusmittsar om du vill förbättra precisionen i dina slag. Denna typ av noggrannhetsträning ger vanligtvis mest värde till utövare som slår snabba och lätta slag. I dessa fall är det viktigt att slagen träffar mitt på mittsens måltavla.

Thaimittsar

Här har vi mittsar som passar för mer än bara slag. Som namnet antyder så har de sitt ursprung inom Muay Thai – thaiboxning. Nu mer har de dock även blivit oumbärliga för utövare av MMA, kickboxning och en mängd andra kampsporter där både slag och sparkar förekommer.

Thaimittsen har en tjock stötdämpande yta, oftast innesluten i ett fodral av läder eller konstläder. Mittsen är ungefär lika lång som en underarm och cirka tre gånger så bred. Den har ett handtag upptill och remmar längre ner så att den kan fästas ordentligt runt tränarens arm. Det gör det möjligt att hålla dynan i olika vinklar och höjder så att man kan träna allt från låga sparkar och knän till uppercuts och höga roundhouse-sparkar.

På grund av sin mindre storlek är thaimittsar lämpliga för mer erfarna fighters som vill fokusera på att förbättra precisionen på sina slag och sparkar. Om planen är att använda mittsarna för i första hand sparkträning bör du välja en modell med böjd träffyta, de fångar upp sparken bättre. Om dynan mest kommer att användas för slag fungerar det bra med en plan träffyta.

Sparkkudde, Sparkpads och Kick Shields

Kärt barn har många namn – och ovan nämnda är bara en del av dem… Men som namnet antyder så är detta en mitts som i första hand är utvecklad för att emot effekten av hårda sparkar.

De klassiska sparkkuddarna är lite som thaimittsarnas äldre syskon. De har en träffyta som är tre till fyra gånger så stor och är oftast tjockare än thaivarianten. Den klassiska sparkkudden har fler greppunkter än thaimittsen. Det gör det möjligt att träna på exempelvis front kicks som de thailändska mittsarna inte är så bra på.

Denna variant av mitts lämpar sig bra för att nöta in en typ av slag eller spark – exempelvis roundhouse-sparkar mot revbenen. Den är också att rekommendera till nybörjare eller om du vill träna sparkar och slag med full kraft.