Chins & Dips - Köp träningsredskap på nätet

Här hittar du chinsstänger, hävräcken och dipsställningar för både hemmabruk och det professionella gymmet. Träningsutrustning som hjälper dig att träna rygg, armar, axlar och bröst med din egen kroppsvikt som motstånd.


Chins & Dips – Effektiv styrketräning med din kroppsvikt som motstånd

Chinsstång och dipsställning

I grund och botten två helt olika träningshjälpmedel som har sitt huvudsakliga fokus på helt olika muskelgrupper. De har dock en gemensam nämnare. Båda har din egen kroppsvikt som motstånd… och när du tränat ett tag och blivit för stark för din egen kroppsvikt kan du hänga extra viktskivor i ett bälte runt midjan.

Pull ups

Övningen pull ups tränar i första hand de stora ryggmusklerna – latissimus dorsi – eller latsen som de ofta kallas.

För att utföra övningen behövs en chinsstång eller någon annan stabil stång som sitter så pass högt att du kan greppa stången och hänga fritt utan att fötterna, eller knäna om du har böjda ben, tar i marken.

Greppa stången med ett överhandsgrepp, lite bredare än dina axlar. Häng fritt och dra dig sedan kontrollerat upp med målet att få haken ovanför stången du håller i. Se till att hålla emot på nervägen för att minska risken för skador. Repetera hela proceduren så många gånger du orkar eller enligt ditt träningsschema.

Chins

Grunden i övningen chins är den samma som i Pull ups. Skillnaden ligger i greppet. När du utför övningen har du ett underhandsgrepp – alltså handflatorna mot dig. Du bör även ha ett smalare grepp, typ axelbredd – eller vad som känns naturligt. Principen i utförandet är detsamma som vid pull ups. Häng fritt och dra dig kontrollerat upp med målet att hakan ska nå stången du håller i. Håll emot på vägen ner. Repetera.

När du tränar chins med ett underhandsgrepp kommer armarna – och då framför allt biceps att belastas mycket mer än vid pull ups.

Chinsstång

Chinsstänger finns i flera olika utföranden. Själva stången kan vara rak eller böjd, sedan finns den med olika fästanordningar. På gymmet är den i regel tak- eller väggmonterad och de som är anpassade för hemmabruk brukar ofta sättas fast temporärt i en dörröppning. Använder man den sistnämnda varianten bör man vara noga med att införskaffa en variant som sitter stabilt och är anpassad till den dörr man har – otaliga är de videos på youtube där en chinsstång ramlar ner och någon gör sig illa… Det finns även chinsstänger som sitter på en helt fristående ställningar så att man inte behöver skruva i väggar eller tak. Dessa ställningar har ofta fler funktioner så att man kan köra flera olika övningar på dem.

Dipsställning

Dipsställningar förekommer både som fristående enheter med enbart handtag för just dips-övningen samt i multifunktionella enheter där man kan köra dips, benlyft och andra övningar i samma träningsstation.

Dips som övning är väldigt effektiv för att träna i första hand armens baksida – triceps. Själva utförandet av övningen är enkelt. Håll en hand på varje handtag med nästintill sträckta armar. Böj armarna till 90 graders vinkel och pressa upp till raka armar igen. Som alltid är det viktigt att hålla emot på vägen ner så att man inte skadar sig. I övningen är det den egna kroppsvikten som står för motståndet så en viss form utav grundstyrka behövs för att kunna utföra övningen korrekt.