Köp Skierg & Stakmaskiner på nätet

Med en stakmaskin kan du träna skidåkning hemma eller på gymmet oavsett årstid och tillgång till snö. Stakmaskiner finns i olika utföranden där Skierg kanske är den vanligaste – gemensamt för dem är dock att de strävar efter att efterlikna längdskidåkning och då framför allt stakmomentet. Träningsredskapet kallas även för skitrainer, skidstakningsmaskin och stakningsmaskin.


Träna längdskidor året runt – oavsett väder och vind.

Vad är en stakmaskin?

En stakmaskin är ett träningsredskap vars syfte är att efterlikna längdskidåkning – och då framför allt stakmonentet. Maskinen finns i olika varianter för både hemmabruk och det professionella gymmet.

Träna oavsett väder

En av de största fördelarna med en stakmaskin är att du inte behöver anpassa dig efter årstider, väder och vind. Har du bestämt dig för att träna skidåkning kan du göra det. Detta oavsett om klockan är mitt i natten eller om det regnar ute.

Ombyte förnöjer

Om det är skidåkningen som är målet med din träning är det svårt att argumentera mot det faktum att den vanliga klassiska skidåkningen ute i naturen är den bästa träningsformen. Men att då och då använda sig av en skitrainer är inte så dumt – rörelserna skiljer sig något från den vanliga skidåkningen vilket gör att man kommer åt musklerna från en annan vinkel.

Effektivare intervallträning

En stakmaskin gör det enklare att köra intervaller och högintensiv träning jämfört med vanlig skidåkning. Detta på grund av att förhållandena är identiska under hela passet. Är du ute i riktiga skidspår kan det exempelvis komma backar och motlut som påverkar träningen..

Tidsbesparande träning

Vissa dagar finns inte riktigt tiden, eller orken för att packa skidorna, valla och ge sig ut i skogen. Har du då någon variant av skitrainer hemma, kan du kapa mycket tid… Du kan enkelt skala bort den tid det tar att förbereda, packa bilen och åka till skidspåret. Med en maskin hemma kan du klara av dagens träningspass på i runda slängar en halvtimme till en timme..

Olika typer av stakmaskiner

Den vanligaste modellen av stakmaskin kallas Skierg och tillverkas av Concept2 – ett företag som i första hand är känt för sina roddmaskiner som står på var och vartannat gym. I denna typ av maskin har du ett par handtag som är fästa i remmar ovanför ditt huvud. Remmarna i sin tur är kopplade till ett motstånd. Handtagen drar du sedan ner som när du stakar i skidspåret.

Skierg finns i två olika modeller. Skillanden på dessa är att en av dem är fristånde och den andra ska skruvas fast i väggen.

Under senast tiden har det även kommit andra av varumärken som tillverkar stakmaskiner utifrån samma princip.

s

En annan variant av skitrainer går under namnet ThoraxTrainer. Här strävar man efter att efterlikna skidåkningen i sin helhet – inta bara stakningen. ThoraxTrainer är en lite dyrare maskin som dessutom tar upp en del plats – så det är få människor som har en sådan i sitt hemmagym. Många experter förespråkar dock ThoraxTrainer och en hel del sjukgymnaster använder maskinen i rehabiliteringssyfte.