Cable Cross - Köp styrkemaskiner på nätet

Cable cross-maskinen är en mångsidig universalmaskin där du kan träna i princip hela kroppen.


Cable Cross • Kryssdrag – En träningsmaskin för hela kroppen

Vad är en Cable Cross-maskin?

En cable cross består av en relativt bred ställning som på vardera sida har ett handtag som via en vajer sitter i hop med ett viktmagasin. Ofta kan man välja om handtaget ska kopplas ihop med viktmagasinet via ett fäste upptill på maskinen eller i ett fäste nere mot golvet. Maskinen är förhållandevis stor så den finns vanligtvis på gym och professionella träningsanläggningar.

Vilka övningar kan köra?

Du kan träna hela kroppen i en cable cross-maskin i näst intill oändligt med olika övningar. Den vanligaste är dock kryssdrag för bröstmusklerna. Det är en variant av flyes där du kopplat båda handtagen till det övre fästet på båda sidorna. Sedan står man i mitten av maskinen och tar ett par steg framåt så att man känner att bröstmusklerna sträcker ut ordentligt. sedan drar du de båda handtagen framåt så att de möts framför din kropp. Du bör ha armarna lätt böjda under övningens gång.

Fler övningar

Rodd, enarms kabelrodd, axelpress, bröstpress, abs curl, biceps curl, triceps extensions och pull-through är bara ett axplock av övningar man kan utföra i en cable cross-maskin.

Du kan använda olika typer av handtag i din cable cross. Det finns bland annat enahandsgrepp, långa handtag, korta handtag, raka handtag, vinkade handtag och rep – så alla övningar som du tidigare gjort i någon annan dragmaskin går att utföra. Många hantel- och skivstångsövningar går också att köra. Då byter man till ett lämpligt handtag och låter viktmagasinet stå för motståndet istället för de hantlar och skivstänger du tidigare använt..

Vilka muskler man träna i en cable cross-maskin?

Du kan utan problem träna hela kroppen i denna typ av maskin. Det finns gott om övningar för axlar, bröstmuskler, rygg, biceps, triceps och underarmar. Du kan även köra mage, rumpa och ben.

Alternativa namn

Det sägs att kärt barn har många namn – och så är även fallet med Cable cross-maskinen… Det är inte ovanligt att man stöter på den under beteckningar som cable crossover eller bara crossover och på Svenska kallas den ofta för kryssdrag, kryssdragare eller kabelmaskin.