BarPump – Funktionell skivstångsträning

Skivstångsträning för alla

Öka din uthållighet, bränn fett och tona dina muskler. BarPump eller BodyPump om man så vill är en funktionell träningsmetod med skivstång. Principen är att man använder sig av lägre vikter och många repetitioner istället för traditionell styrketräning där man ofta utför få repetitioner med tunga vikter.

Då övningarna utförs med låga vikter är detta en träningsmetod som passar och kan utföras av både gammal och ung, med eller utan tidigare träningsvana.

Funktionella övningar

Övningarna du utför under ett pump-pass är till stor del klassiska funktionella styrketräningsövningar som aktiverar mer än en muskelgrupp åt gången. Det kan vara knäböj, utfall, marklyft, stående rodd och bänkpress.

Träna hemma eller på gymmet

Många gym erbjuder BodyPump-pass – där man tränar i grupp med instruktör. Föredrar man att köra sitt träningspass hemma så går det alldeles utmärkt. Det finns färdiga träningsprogram att hitta på nätet – och vissa träningscenter erbjuder även streamade träningspass. Dessa kostar dock ofta en liten slant.

Det behövs ingen speciellt dyr eller märkvärdig utrustning för att köra ett BodyPump-pass hemma – en skivstång med viktskivor, en step-up-bräda eller liknande, en yogamatta är att rekommendera, men den är absolut inte nödvändig. Tillgång till en tv, dator eller surfplatta är inte så dum om man vill få en instruktör hemma i vardagsrummet via ett ett streamat eller förinspelat träningspass.

För vem?

BarPump är i första hand för dig som vill komma i form. Du vill bränna lite extra kalorier, bli lite starkare och få tonade muskler. Är din tanke att du ska bygga stora muskler och bli stark som en björn – då bör du välja en annan träningsmetod. Förslagsvis en med färre repetitioner och tyngre vikter.