Ryggmaskiner - Köp styrkemaskiner på nätet

Här hittar du ryggmaskiner som exempelvis latsdrag och sittande rodd för övre delen av ryggen samt back extensions för ländryggen. En stark rygg ger dig en bättre hållning och bättre rörlighet.


Gymmaskiner för effektiv ryggträning

Varför ska man träna ryggen?

Man ska träna ryggen för att förbättra styrka och stabilitet, förebygga skador och förbättra ytterligare styrka och uthållighet. Att träna ryggen hjälper också till att förbättra rörelseomfånget i ryggraden och ryggmusklernas flexibilitet. Det är också ett bra sätt att förbättra sin kroppshållning.

De vanligaste ryggmaskinerna

De vanligaste maskinerna och redskapen för ryggträning är latsdragsmaskinen, sittande rodd-maskinen, T-Bar rodd-ställningen och olika typer av back extension-ställningar och maskiner.

Latsdrag

En träningsmaskin för latsdrag är en maskin som används för att träna ryggmuskulaturen. Maskinen består av en säte som är fäst vid en stång som hänger från taket och en vikt som är fäst på andra sidan av stången. Användaren sitter på sätet och håller i stången, och drar den bakåt för att sträcka ut ryggmusklerna. När stången dras tillbaka, låser den in vikten för att öka motståndet. Användaren kan välja olika typer av vikter beroende på nivån av motstånd som önskas. Latsdrag är ett bra sätt att träna ryggmusklerna och hjälpa till att bygga styrka, explosivitet och uthållighet.

När du kör övningen latsdrag används primärt den stora ryggmuskeln – Latissimus Dorsi. Dt är den muskeln som sträcker armarna bakåt. Du använder också andra muskler som exempelvis deltoidmuskeln, trapeziusmuskeln, rhomboidmusklerna och biceps.

Sittande rodd

Gymmaskinen för övningen sittande rodd är en styrketräningsmaskin som används för att träna rygg och armar. Maskinen består av en sittande stol som har en platta eller ett fotstöd samt ett handtag som via en vajer är sammankopplat till med ett viktmagasin.. När du sitter på stolen och drar i handtaget drar du tillbaka armarna och axlarna, vilket ökar styrkan i ryggens muskler.

Övningen sittande rodd tränar ett antal olika muskelgrupper. Däribland latissimus dorsi (breda ryggmuskler), rhomboids (mellanryggsmuskler), trapezius (traps), biceps, triceps och nackmuskler.

T-bar row

T-bar row är ett träningsredskap som används för att köra roddövningar. Den består av en stång som är fäst vid en viktplatta och två handtag som är fästa vid båda ändar av stången. För att utföra övningen, står man med fötterna på båda sidor om stången och håller fast handtagen medan man drar upp stången till bröstet. Det är en effektiv övning för att ge ryggmusklerna ökad styrka och uthållighet.

När du utför övningen T-bar row använder du bland annat ryggmuskler, biceps, skuldror och triceps. Den största muskeln som används är latsen – eller latissimus dorsi – som är den största muskeln som går från nacken till midjan. Denna övning använder även baksidan av axlarna, rhomboids och trapezius.

Back extensions

Den klassiska back extension-maskinen är mer av en halvhög ställning där du ligger med underkroppen på en brits och överkroppen rakt ut i luften med näsan mot golvet. Sedan böjer du försiktigt på överkroppen ner mot golvet tills du ligger i ca 90 graders vinkel. När du sedan lyfter upp ryggen till ett rakt läge igen får musklerna i ländryggen jobba. När man fått upp styrkan i ryggen och behöver öka motståndet får man ta till vanliga viktskivor som man som man håller emot när man reser sig upp . Numer finns det mer exklusiva maskiner som hjälper dig att utföra denna övning sittandes med ett viktmagasin i stöllet för

Övningen back extension tränar i första hand ländryggsmuskeln – paravertebrals – samt gluteus maximus (rumpan) och hamstrings (baksidan på låren).

Ryggens muskler i korthet

Latissimus dorsi är den största ryggmuskeln. som sträcker och roterar armen. Muskeln kallas i folkmun kort och gott för Lats eller Latsen.

Trapezius är en muskel som sträcker sig från nacken till skuldran.

Rhomboid är en grupp muskler som sträcker sig från skulderbladet till nyckelbenet

Erector Spinae är en grupp av muskler som sträcker sig längs ryggraden och håller ryggen upprätt

Deltoideus den bakre av deltoideusmuskelns tre delar kan anses tillhöra ryggen. Deltoideus är en grupp muskler som sträcker sig från skulderbladet till överarmen