Vibrationsträning - Köp fitnessutrustning på nätet

Vibrationsträning utförs på en så kallad vibrationsplatta och har flera positiva effekter – Förbättrad hormonbalans, minskade stressnivåer och en allmänt bättre form för att nämna några. En annan fördel är att träningen är relativt enkel att utföra så den passar även den mest otränade utövaren.


Vibrera dig i form

Träna som en sovjetisk kosmonaut

Begreppet vibrationsträning utvecklades ursprungligen av ryska forskare som en del av deras rymdprogram. Tanken var att hålla sina kosmonauter i rymden i bästa fysiska skick under så lång tid som möjligt. Sovjetunionen (som det var då) höll faktiskt många uthållighetsrekord i detta avseende.

Specialdesignad vibrationsmaskin

Vibrationsträning kräver användning av specialdesignade maskiner som vibrerar vid specifika frekvenser – normalt mellan 30 och 50Hz. Den mest populära typen av vibrationsmaskin är den så kallade plattformsbaserade. Den gör det möjligt för användaren att utföra en mängd olika övningar medan de står på, eller lägger händerna på den vibrerande plattan för att utföra överkroppsövningar, såsom triceps dips.

Fysiologin

Vibrationsträning kommer åt närmare 100% av en muskels fibrer. Detta kan jämföras med 40-60% vid annan typ av styrketräning. Vibrationsträning uppnår detta höga resultat genom att skapa en nästan kontinuerlig stretchreflex i musklerna. Detta är känt som en tonisk stretchreflex och innebär att musklerna kontraherar vid otroligt höga frekvenser medan de genomgår vibrationsträning, vilket också utsätter dem för betydande krafter. Dessa vibrationskrafter tros vara mycket fördelaktiga för förbättring av muskelfibrer med snabb-ryckning.

Ökat blodflöde

Vibrationsträning stimulerar muskulärt blodflöde, vilket kan påskynda återhämtningen från träning och rehabilitering från skada. Ett ökat blodflöde skickar ut återställande näringsämnen till muskelcellerna och rensar ut skadad vävnad snabbare.

Fast-twitch – Snabb-ryckande muskelfibrer

Den toniska stretchreflex som produceras av vibrationsträning kan interagera med muskelns egna muskelsammandragningsfrekvenser. Fast-twitch muscles – det vill säga snabb-ryckande muskelfibrer – har vid tung viktträning och hastighetsträning mellan 30-70 kontraktioner per sekund. Genom att duplicera dessa frekvenser med vibrationsträning kan dessa fibrer bearbetas ännu hårdare – det vill säga större fiberrekrytering – utan att det behövs en enorm ”mental” ansträngning från idrottaren.