Ben, höfter & rumpa - Köp styrkemaskiner på nätet

Gymutrustning för ben, vader, höft och rumpa. Här hittar du alla maskiner du behöver för att effektivt träna musklerna i hela underkroppen – vadpressar, benpressar, booty builders, benspark, bencurl med mer.


Träningsmaskiner för ben och underkropp

Musklerna i underkroppen

Räknar vi in rumpan så består dina ben av fyra stora muskler och muskelgrupper. Här följer en kort genomgång av dessa.

Rumpan – Gluteus Maximus – är kroppens största muskel. Den tränas ofta med basövningar som benböj och benpress.

Lårets framsida – Quadriceps – är kroppens största muskelgrupp. Som namnet antyder är den fyrhövdad. Muskelgruppens uppgift är att sträcka på knät och böja höftleden. Det är med andra ord benets motsvarighet till armens triceps. Quadriceps tränas ofta i en benspark-maskin.

Lårets baksida – Hamstrings – är benets motsvarighet till armens biceps. Muskelgruppens uppgift är att sträcka på höften och att böja på benet. Följaktligen är det inte svårt att lista ut att liggande och stående bencurl är vanliga övningar för dessa muskler.

Vaden består av två stora muskler – Gastrocnemius och Soleus. Dessa muskler är tåliga och utsätts för konstant påverkan, bland annat när du är ute och går och springer. När man kommer till gymträning av vaderna så är sittande och stående vadpress vanliga övningar.

Benpress

Maskiner för att köra benpress finns i flera olika utföranden. Den vanligaste är dock den variant där du sitter i maskinen och pressar vikterna uppåt i ca 45 graders vinkel. Motståndet i maskinen består oftast av vanlig internationella viktskivor.

Övningen är relativt enkel att utföra och mycket effektiv. Du tränar både framsidan och baksidan av låren samt rumpan i en och samma övning.

Bencurl

Bencurlmaskiner finns i både liggande och stående varianter. Den liggande är dock den som är vanligast. När du utför övningen ligger du på mage på en bänk och har en vadderad dyna över vaderna. Sedan böjer man på benen i en jämn rörelse så att man drar hälarna mot rumpan. Kom ihåg att hålla emot på tillbakavägen.

Övningen ger effektiv träning för hamstringsmusklerna – alltså lårens baksida.

Benspark

I bensparkmaskinen sitter du som på en stol med en vadderad dyna över skenbenen, ner mot fötterna. För att utföra övningen behöver du bara sträcka ut benen och hålla emot på vägen tillbaka. Benspark ger effektiv isolerad träning för framsidan på dina lår.

Vadpress

De flesta välutrustade gym har både en sittande och en stående vadpressmaskin. I den förstnämnda varianten har du en dyna över låren och i den sistnämnda har du ett stativ över axlarna. I båda fallen har du främre delen av fötterna på ett fotstöd. Utförandet av övningen har samma princip i båda fallen. Du sträcker ut vaderna så mycket du kan för att sedan lyfta hälarna så högt som möjligt så att vadmusklerna kontraheras. Håll emot på vägen ned och upprepa rörelsen.